måndag

hej!
 
missade bussen så sitter här emma och ska börja med min engelskauppsatts som ska vara klar idag, börjar nu så jag slipper göra allt på lektionen idag.
 
Blir en pluggdag idag, ska även plugga till vård.
genom att jag missade bussen nyss så börjar jag 25 över 12 och då har jag all tid i världen till pluggandet.
fyfan.
 
nä nu ska jag göra den här grejen sen blir det att käka lite.
skriver om helgen sen.
pussar på er
 

Känner att jag måste bli bättre på att blogga..

Hej!

Kom just hem från stan, varit ute och åkt bil hela kvällen.. Var hemma 20minuter typ när jag kom hem från piteå innan ante kom och plocka upp mig hemma sen for vi till staden där kvällen har spenderats.

I Piteå var det förövrigt jävligt roligt! Måste göras om men då kanske vi skulle vara en till full bil som skulle fara egentligen.

Nu ska jag se film med mamma och Tobbe sen blir det sängen.
Godnatt säger jag då!


Godnatt.

Kom just hem från stan.
Kunde inte vara tröttare och tanken på att vakna tidigt imorgon för att fara till Piteå med dom fina gör mig illamående.
Vill sova.. Förevigt.

Godnatt sötnosar ;)


kukdator som inte kan spara på dokument, nu får ni se hur duktiga jag och julia är iallafal.

Normala ålderförändringar

·        Huden och håret – Huden förändras med åldern, den blir mindre elastisk och rynkor blir mer synliga. Det beror på att de kollagena och elastiska trådar som finns i bindväven tillbaka bildas. Huden kan torka ut och bli tunnare på grund av att talgkötlarna producerar mindre fett och svettkörttlarnas funktion minskar. Cirkulationen förändras och blir sämre.
Håret blir grått på grund av att pigmentet melanin som bestämmer hårfärgen försvinner. Det är olika på folk när man blir gråhårig.

 

·        Skelett/leder/muskler – Bentätheten minskas, åldern gör så att lederna blir stelare, muskelmassan minskar, hjärtat åldras, bröstkorgen blir stelare njurarna åldras och tuggförmågan blir sämre.

 

·        Hjärtat – Antalet celler i retledningsystemet minskar vilket kan påverka hjärtrytmen. Det blir förkalkningar i hjärtklaffarna och det påverkar hjärtats kontraktionsförmåga. Blodkärlen blir slingriga, stelare och längre vilket gör att blodtrycket stiger.

 

·        Andningen  - Lungvävnaden blir mindre elastisk, och lungblåsornas totala yta minskar med 4% per 10 års period från och med 30-års åldern. Andningen blir då snabbare och syreupptagningsförmågan minskar.

 

·        Njurarna – Njurgenomblödningen minskar, njurarnas förmåga att koncentrera urin blir sämre och förmågan att rena blodet minskar med hälften efter 75års-ålder.

 

·        Matspjälkningsorganen – Tuggförmågan blir sämre och slemhinnan i munhålan blir lätt uttorkad och risk för småsår. Smak och luktsinne försämras. Och personen känner inte av hunger och törst som tidigare. Saltsyran i magsäcken minskas. Eftersom att äldre inte kan äta så stora portioner så portionerna måste innehålla mycket näring och proteiner.

 

·        Könsorganen – Östrogen minskar så slemhinnorna i slidan och urinröret blir torra. Torra slemhinnor gör så att kvinnor oftare får urinvägsinfektioner och kan uppleva smärta vid samlag. Blodgenomströmningen i blygdläpparna minskas. Testlikarna minskar i vikt och storlek, spermieproduktionen minskar och det är inte lika lätt att få stånd.

 

·        Sinnesorganen -  Ögats pupillstorlek minskas, synskärpan blir sämre och många äldre har svårt med mörkerseende. Många äldre besväras av torra slemhinnor i ögonen och rinnande ögon. Hörselceller i innerörat minskar äldre har svårare att uppfatta höga toner och urskilja tal i bullriga miljöer.

 

·        Hjärnan – Hjärnan åldras på grund av att nervceller skadas och dör under livets gång. Hjärnans vikt minskar med 10% mellan 20-80år. Hjärnans åldrande medför också en långsammare reaktionsförmåga och svårighet att klara stressiga situationer. Sömnmönstret ändras

 

·        Minnet – Sensoriskt minne är det vi ser, hör och upplever med våra sinnen. Korttidsminnet är där vi tillfälligt lagrad information. Det som lagras i långtidsminnet finns kvar där fortsättningsvis. Episodiska minnet är där våra personligheter finns.


Hejsan måndag

Hatar måndag så innerligt.
Sitter iallafall på bussen nu och är påväg till skolan för att gå på min stödmatte..
Nästan alla andra börjar 25 över 12, vilket känns surt..
Hoppas jag får G i matte så jag slipper det här, haha..

Håller tummarna för ante idag också!!
Puss puss


Godnatt


Det här med att blogga..

Går rätt så trögt för mig med bloggandet..

Iallafall, min nyår var kung, härligt folk, och det gick super alltihop!
Ikväll blir det att fara till staden till Ida och vara med några där, känns ju bra.
Nä nu ska jag äta hallon och vaniljyoghurt eller hur det nu stavas.
Pusselipuss


Gott nytt år!!!!

Gott nytt ååååår!!


RSS 2.0